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ChatGPTと遊ぶ・・・

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 日頃から実験を繰り返している、テキスト生成AIの「ChatGPT」。

 今回は、1月13日取材ランチをテーマとして、「タイ・ラオス料理を食べながら」をタイトルに設定。その会話(シナリオ)を「ChatGPT」に日本語で作成させて、それを英訳し、更に砕けた会話にしてみた。

 また、日本語は関西弁にしてみたらどうかの検証を行った。

 以下の通り。

 勿論、登場人物の性格、好き嫌いや仕事などの条件を設定しているが、予想通り、「ChatGPT」の優れた能力を引き出しているようで面白い。勿論、「ChatGPT」なりの癖もあるので、今後の検証が楽しみである。

▼日本語(標準語)で会話

Nishida: ねえ、下山さん、この店のグリーンカレー、本当におすすめですよ。辛さが抑えられていて、甘みもあるんです。私は毎回リピートしてしまいます。

Shimoyama: ああ、そうなんですか?でも、実は私、辛いのが苦手で、普段はグリーンカレーは避けちゃうんですよ。

Nishida: それは残念ですね。でも、この店のグリーンカレーは本当に違いますよ。辛さが前面に出ているわけではなく、バランスが取れていて食べやすいんです。

Shimoyama: 興味津々ですね。じゃあ、今日は冒険してみますか。他にも何かおすすめの料理ありますか?

Nishida: そうですね、トムヤンクンもおすすめです。酸味が効いていて、スパイシーなスープがクセになりますよ。

Shimoyama: それはいいね。スモークチキンやサラダも気になります。さっそく注文しましょうか?

Nishida: いいですね。それと、ココナッツミルクとタピオカのデザートもオススメです。甘さとほんのりしたココナッツの香りが最高ですよ。

(料理が運ばれてくる)

Shimoyama: おお、これがグリーンカレーなんですね。見た目も美味しそうだし、確かに辛すぎず、甘さが感じられますね。これは予想以上に好みかもしれません。

Nishida: よかったですね。他の料理もどんどん出てきますよ。このスモークチキン、独特の香りがして絶品です。

Shimoyama: すごい!トムヤンクンもこれぞ本場の味って感じですね。さすが、Nishidaさんのおすすめは外れなしですね。

Nishida: ほんとうに美味しいですよね。食文化って本当に奥が深くて面白いです。これからもいろんな料理を楽しんでいきましょう!

Shimoyama: そうですね。これからもおすすめのお店や料理があれば、教えてくださいね。食べ歩きがますます楽しくなりそうです。

▼一般的な英会話

Nishida: Hey Shimoyama-san, I highly recommend the green curry at this place in Yamaga City. It's really something special – not too spicy, with a hint of sweetness. I find myself coming back for it every time.

Shimoyama: Oh, really? Well, I'm not a fan of overly spicy food, so I usually avoid green curry.

Nishida: That's unfortunate. But trust me, the green curry here is different. It strikes a perfect balance, not overly spicy, and very palatable.

Shimoyama: I'm intrigued. Alright, I'll take a risk and try it today. Any other dishes you recommend?

Nishida: Definitely, the Tom Yum Kung is also a must-try. It has a tangy kick, and the spicy soup is quite addictive.

Shimoyama: Sounds good. I'm also interested in the smoked chicken and the salad. Shall we place an order?

Nishida: Absolutely. And don't forget to try the coconut milk and tapioca dessert. The sweetness with a hint of coconut aroma is simply divine.

(Dishes are served)

Shimoyama: Wow, so this is the green curry. It looks delicious, and indeed, it's not too spicy with a subtle sweetness. This might be even better than I expected.

Nishida: I'm glad you like it. More dishes are on their way. The smoked chicken has this unique aroma that makes it extraordinary.

Shimoyama: Amazing! The Tom Yum Kung is also authentically flavorful. Your recommendations never disappoint, Nishida-san.

Nishida: It's truly a delight. Food culture is so fascinating and diverse. Let's continue to explore and enjoy various cuisines!

Shimoyama: Absolutely. If you come across any more great places or dishes, please let me know. It seems like food adventures are going to be even more enjoyable from now on.

▼砕けた英会話

Nishida: Hey Shimoyama, you gotta try the green curry at this spot in Yamaga City. It's seriously something else – not too spicy, a bit sweet. I keep craving it, man.

Shimoyama: Oh, really? I usually steer clear of green curry 'cause I can't handle the spice.

Nishida: Bummer, dude. But seriously, this green curry is on a whole other level. It's not too hot, super tasty.

Shimoyama: Alright, you got me curious. I'll take the plunge and give it a shot today. Any other dishes you're vibing with?

Nishida: For sure, you gotta dive into the Tom Yum Kung. Tangy and that spicy soup is like, addictive.

Shimoyama: Cool, cool. Smoked chicken and salad also caught my eye. Wanna throw in an order?

Nishida: Totally. And don't skip the coconut milk and tapioca dessert. Sweetness with a hint of coconut, pure awesomeness.

(Dishes hit the table)

Shimoyama: Whoa, this is the green curry, huh? Looks tasty, and you're right – not too spicy, just a touch of sweetness. Better than I expected.

Nishida: Stoked you dig it. More dishes coming our way. That smoked chicken's got this crazy aroma that sets it apart.

Shimoyama: Awesome! Tom Yum Kung packs a punch too. Your recommendations never let me down, Nishida.

Nishida: It's a blast, man. Food culture's wild and diverse. Let's keep exploring and savoring all kinds of grub!

Shimoyama: Absolutely. If you find any more killer spots or dishes, hit me up. Food adventures are gonna be off the charts from now on.

▼日本語(関西弁)で会話

Nishida: おい、下山さん、この店のグリーンカレー、めっちゃおすすめやで。辛さがおだやかで、まろやかなんや。ワシは毎回リピートしちゃうわ。

Shimoyama: ああ、そうなんや?でも、ホンマはワシ、辛いのが苦手で、普段はグリーンカレーは避けるんや。

Nishida: それは残念やねん。でも、この店のグリーンカレー、ホンマに違うで。辛さが前面に押し出されてへんし、バランスがええ感じで食べやすいねん。

Shimoyama: 興味津々やな。じゃあ、今日は冒険してみるか。他にもなんかおすすめの料理あん?

Nishida: そうやねん、トムヤンクンもおすすめやで。酸味がキレイで、スパイシーなスープがクセになるわ。

Shimoyama: それはええな。スモークチキンやサラダも気になるな。さっそく注文しよか?

Nishida: ええで。それと、ココナッツミルクとタピオカのデザートもオススメや。甘さとほんのりしたココナッツの香りが最高やで。

(料理が運ばれてくる)

Shimoyama: おお、これがグリーンカレーなんや。見た目もウマそうやし、確かに辛すぎへんし、甘さが感じられるわ。これは予想以上にツボやかも。

Nishida: よかったな。他の料理もどんどん来るで。このスモークチキン、独特の香りがして最高やで。

Shimoyama: やばい!トムヤンクンもめっちゃ本場の味やな。さすが、Nishidaさんのおすすめ、外れへんな。

Nishida: ホンマに美味しいやろ?食文化、めっちゃ深くておもろいわ。これからもいろんな料理楽しんでいこうや!

Shimoyama: そうやねん。これからもおすすめの店や料理あったら、教えてくれや。食べ歩きがますます楽しくなりそうや。

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 https://www.dandl.co.jp/Link
写真・文責:西田親生


                     

  • posted by Chikao Nishida at 2024/1/17 12:00 am

記事をPDF化・・・タイカレーが食べたい!

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 現在、筆者のエッセイや記事は、ポータルサイト「The Rosetta Stone」(since 1995)と「note」(since 2022)の2箇所に掲載している。

 年が明け、お節を離れるために、何故か、カレーやラーメンが食べたくなる。よって、昨年末に掲載した「タイ・ラオス料理 シンカム」の記事をPDF化し、お気に入りの読者の方でも、ワンボタンで同PDFファイル(11.3MB)をダウンロードできるように、記事内容も変更を加え、再掲載した次第。

 何とも食いしん坊であるが故に、ビジュアル化することで、自分の胃袋を満たしたいのかも知れないが、記事を書きつつ腹の虫が鳴き出してしまった。

▼記事PDFデータダウンロード
https://www.dandl.co.jp/club/20240101StoryOfCurry.pdfLink

▼記事PDFファイルをJPGデータで掲載
20240101StoryOfCurry-1


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▼タイ・ラオス料理に遭遇・・・「シンカム」(1)
https://note.com/chikaonishida/n/nabd5d98f7aa4Link
▼タイ・ラオス料理に遭遇・・・「シンカム」(2)
https://note.com/chikaonishida/n/n1575ae4d0644Link
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  • posted by Chikao Nishida at 2024/1/5 12:00 am

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